6 εκπληκτικά πράγματα που νομίζετε ότι σας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά κάνετε το αντίθετο

6 εκπληκτικά πράγματα που νομίζετε ότι σας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά κάνετε το αντίθετο

φάΟι μισθοί και η εταιρική επιτυχία δεν είναι οι πύλες για την ευτυχία που πρέπει να είναι. Αλλά είναι λογικό να πιστεύουμε ότι είναι. «Ταΐζουμε μια τόσο απίστευτα πυκνή δίαιτα δημοφιλών μέσων και μάρκετινγκ που διαμορφώνει την κατανόησή μας για την ευτυχία με τρόπο που την εμποδίζει», λέει η Emiliana Simon-Thomas, επιστημονική διευθύντρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley’s Better. Καλό Επιστημονικό Κέντρο. «Νομίζω ότι εμείς ως κοινωνία, ιδιαίτερα στη Δύση, έχουμε μια ψευδαίσθηση σχετικά με το από πού προέρχεται η ευτυχία και πώς να αποκτήσουμε περισσότερη από αυτήν».

Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και καιρό να ταξινομήσουν τα γεγονότα από τη φαντασία, όταν πρόκειται να εντοπίσουν τι αυξάνει την ευτυχία. Ακολουθούν έξι εκπληκτικά πράγματα που συχνά πιστεύουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους – αλλά αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο.

Αποφεύγοντας τα αρνητικά σας συναισθήματα

Το να είσαι ευτυχισμένος είναι ένας υψηλός στόχος. Η καταστολή αρνητικών συναισθημάτων όπως ο θυμός, ο φόβος και η αγανάκτηση είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σωστά;

Αποδεικνύεται ότι ισχύει το αντίθετο — και οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι το Νο. 1 πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λάθος σχετικά με την επιδίωξη της ευτυχίας. «Έχουμε τη λανθασμένη ιδέα ότι μια ευτυχισμένη, ουσιαστική ζωή σημαίνει να νιώθουμε καλά όλη την ώρα και να αποφεύγουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα», λέει η Laurie Santos, γνωστική επιστήμονας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. «Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η καταστολή των αρνητικών μας συναισθημάτων μπορεί να είναι μια συνταγή για να χειροτερέψουν αυτά τα συναισθήματα».

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων είναι «εμπόδιο για την καλή υγεία». Μια μελέτη δείχνει ότι η εμφιάλωση συναισθημάτων όπως η απογοήτευση ή η αηδία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιθετικούς. Ένα άλλο δείχνει ότι η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη κοινωνική υποστήριξη και λιγότερες στενές σχέσεις. Πρόσθετη έρευνα έχει συνδέσει την καταστολή των συναισθημάτων με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Είναι πολύ πιο υγιές να επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ευτυχία, λέει ο Simon-Thomas, και να αποδεχόμαστε ότι περιλαμβάνει όλο το φάσμα των συναισθημάτων. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όταν κάνετε κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπετε μόνο ένα μέρος της ιστορίας και δεν είναι δυνατό ή υγιές για κανέναν να είναι συνεχώς χαρούμενος.

Μόλις επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει ευτυχία, «υπάρχει ένας τρόπος να συσχετιστούμε με τα δυσάρεστα συναισθήματά μας που είναι πιο αποκαταστατικός—περισσότερο προσανατολισμένος στην ανάπτυξη και στη μάθηση», σημειώνει ο Simon-Thomas. Είναι σημαντικό να ασκούμε αυτοσυμπόνια και να αναγνωρίζουμε ότι όταν αισθανόμαστε άσχημα, η απάντηση δεν είναι να καταπνίγουμε αυτά τα συναισθήματα ή να επικρίνουμε τον εαυτό μας. «Μάλλον, πρέπει να καταλάβουμε σε τι χρησιμεύουν», λέει. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να καταλάβουν πώς να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα συναισθήματα με υγιή τρόπο, όπως μπορεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που ονομάζεται Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης ή ACT. Η προσέγγιση βοηθάει τους ανθρώπους να αποδέχονται τα εσωτερικά τους συναισθήματα αντί να τα αποφεύγουν.

Ζώντας σε μια πόλη

Μερικές από τις σπουδαίες πολιτιστικές εικόνες της Αμερικής – από τον Frank Sinatra μέχρι τον Jay-Z – έχουν δημιουργηθεί ποιητικά για τη ζωή σε μητροπολιτικές περιοχές όπως η Νέα Υόρκη. Αλλά το να ξυπνάς σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ δεν είναι απαραίτητα καλό για την εσωτερική γαλήνη.

Η έρευνα έχει βρει ότι η ζωή στην πόλη συχνά μεταφράζεται σε άγχος, άγχος και απλή παλιά δυστυχία. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που διέμεναν σε πόλεις είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες από εκείνους σε αγροτικές περιοχές να εμφανίσουν μια αγχώδη διαταραχή και 39% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια διαταραχή της διάθεσης όπως η μείζονα κατάθλιψη. Σε μια άλλη μελέτη, εκείνοι που βρίσκονταν σε περιοχές με πολύ θόρυβο από το δρόμο είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με άτομα που ζούσαν σε ήσυχες γειτονιές. (Ένας πιθανός λόγος: Ο θόρυβος μπορεί να διακόψει τον ύπνο, που είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ψυχικής υγείας.) Η έρευνα έχει συνδέσει την απλή παρουσία πολυώροφων κτιρίων με χειρότερες διαθέσεις και αισθήματα αδυναμίας.


Ένας λόγος για τον οποίο οι πόλεις έχουν αυτές τις επιπτώσεις είναι ότι ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος να ζει μόνο σε κοινωνικές ομάδες περίπου 150 ατόμων, λέει ο Κόλιν Έλλαρντ, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Βατερλό του Καναδά, ο οποίος μελετά πώς τα φυσικά και χτισμένα μέρη επηρεάζουν το συναίσθημα και τη φυσιολογία. Φυσικά, τα περισσότερα μέρη έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτό – αλλά σε μια μικρότερη πόλη, δεν θα τα προσπεράσετε όλα στο δρόμο κατά τη διάρκεια της πρωινής σας μετακίνησης. «Όταν το μέγεθος της ομάδας μας ξεπεράσει αυτό, βρισκόμαστε βασικά σε μια κατάσταση όπου ζούμε ανάμεσα σε αγνώστους, και αυτό είναι γνωστικά και συναισθηματικά επιβαρυντικό», λέει. Το αίσθημα συνωστισμού σε μια περιοχή υψηλής πυκνότητας μπορεί, για παράδειγμα, να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Επιπλέον, «οι άνθρωποι αγωνίζονται ψυχικά σε καταστάσεις όπου δεν αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των περιστάσεων τους», κάτι που είναι σύνηθες στις πόλεις—δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να κάνετε τα ταξί να σταματήσουν να κορνάρουν ή να καθαρίσουν ένα γεμάτο πεζοδρόμιο.

Ευτυχώς, αν είστε κάτοικος της πόλης και σκοπεύετε να παραμείνετε, υπάρχουν τρόποι να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία. Ακόμη και οι σύντομες εκθέσεις σε φυσικές περιοχές όπως τα αστικά πάρκα μπορούν να βοηθήσουν, λέει ο Έλλαρντ, όπως και η ανταλλαγή μιας διαδρομής με λεωφορείο για μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο. Και η επένδυση σε κουρτίνες συσκότισης και μηχάνημα λευκού θορύβου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε δυνατές, φωτεινές γειτονιές.

Έχοντας τόνους ελεύθερου χρόνου

Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι το να έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία – αλλά αποδεικνύεται ότι το να έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου κακό με το να έχεις πολύ λίγο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Journal of Persona and Social Psychology, η ευημερία αυξάνεται σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Τα οφέλη μειώνονται μετά από περίπου δύο ώρες και μειώνονται περίπου πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι αν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο, δεν είσαι απαραίτητα πιο ευτυχισμένος και σε ορισμένες περιπτώσεις είσαι λιγότερο ευτυχισμένος», λέει η συγγραφέας της μελέτης Marissa Sharif, επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Wharton Faculty. του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν νιώθετε πια ότι είστε παραγωγικοί και νιώθετε ότι δεν έχετε σκοπό και νόημα».

Ωστόσο, το πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου έχει σημασία. Όταν τα άτομα με περισσότερες από πέντε ώρες το πέρασαν με άλλους – ή ένιωθαν ότι το περνούσαν με παραγωγικό, ουσιαστικό τρόπο – δεν παρουσίασαν πτώση στην ευημερία τους. Μερικές από τις δραστηριότητες που βοήθησαν τους συμμετέχοντες να αισθάνονται ότι βελτιστοποιούσαν τον χρόνο τους περιελάμβαναν την άσκηση, τη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και την ενασχόληση με ένα χόμπι όπως η κηπουρική ή η μελέτη μιας νέας γλώσσας. Η κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η χρήση του υπολογιστή, από την άλλη πλευρά, έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο χαρούμενοι για το πώς περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους.

«Αν τυχαίνει να έχεις πολύ χρόνο, απλώς σκέψου συνειδητά πώς τον ξοδεύεις», λέει ο Σαρίφ. «Σκεφτείτε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο με τρόπο που να σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε νόημα, σκοπό ή ότι είστε παραγωγικοί».

Κυνηγώντας την επιτυχία

Από την εποχή που είμαστε μικρά παιδιά, πολλοί από εμάς διδάσκονται ότι αν δουλέψουμε σκληρά, θα βρούμε την τέλεια, ακριβοπληρωμένη δουλειά, θα λάβουμε μια εντυπωσιακή προαγωγή (και μετά μια άλλη) και θα ζήσουμε ευτυχισμένοι για πάντα. Είναι το αμερικανικό όνειρο.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το να ελέγξετε αυτά τα επιτεύγματα δεν θα σας κάνει πραγματικά πιο ευτυχισμένους – τουλάχιστον όχι για πολύ. Η λανθασμένη αντίληψη ότι η επιτυχία θα οδηγήσει σε μακροχρόνια ευτυχία ονομάζεται πλάνη άφιξης, λέει ο Tal Ben-Shahar, συνιδρυτής της διαδικτυακής Ακαδημίας Σπουδών Ευτυχίας. «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αν κερδίσεις τη λαχειοφόρο αγορά ή πάρεις αυτή την αύξηση ή την προαγωγή ή κερδίσεις ένα τουρνουά, τότε θα είσαι έτοιμος», σημειώνει. «Αυτό στην πραγματικότητα οδηγεί εκατομμύρια –αν όχι δισεκατομμύρια– ανθρώπους στο μονοπάτι της δυστυχίας. Γιατί στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που κάνει η επιτυχία είναι να οδηγεί σε μια προσωρινή άνοδο των επιπέδων ευημερίας μας, όχι σε διαρκή ευτυχία».


Σχεδόν μόλις πετυχαίνουμε έναν στόχο, συχνά προσηλωνόμαστε στον επόμενο, καταλήγοντας παγιδευμένοι σε έναν ατελείωτο κύκλο να μην εκτιμάμε αυτό που έχουμε. Επιπλέον, η επιτυχία συχνά μεταφράζεται σε περισσότερο άγχος και λιγότερο χρόνο για πράγματα που μας ενδιαφέρουν, όπως οι οικογένειές μας. Σε μια κλασική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Persona and Social Psychology, οι καθηγητές που είτε είχαν λάβει είτε τους αρνήθηκαν τη θητεία κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ευτυχία τους και και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια βαθμολογία. (Αυτό παρά τις σημαντικές διαφορές σταδιοδρομίας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων αμοιβών και της ασφάλειας εργασίας.) Όταν οι επίκουροι καθηγητές που δεν ήταν ακόμη κατάλληλοι για θητεία ρωτήθηκαν πώς θα τους επηρέαζε η επίτευξη ενός τέτοιου ορόσημου, έτειναν να υπερεκτιμούν πόσο χαρούμενοι θα τους έκανε η αλλαγή.

Η ανακάλυψη της φευγαλέας φύσης της ευτυχίας μετά από ένα μεγάλο επίτευγμα μπορεί να μοιάζει με απογοήτευση. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να επεκτείνετε τα θετικά συναισθήματα που φέρνει αρχικά η επιτυχία, λέει η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside και συγγραφέας βιβλίων όπως Οι μύθοι της ευτυχίας. Για παράδειγμα, εάν αλλάξετε δουλειά, στοχεύστε να διατηρήσετε ζωντανά τα συναισθήματα καινοτομίας αναζητώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες: «Γνωρίζοντας νέους ανθρώπους, μαθαίνοντας νέα πράγματα—αν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό», θα αποτρέψουμε τα αισθήματα μπαγιάτισης , αυτή λέει. Εγγραφείτε λοιπόν σε ένα διαδικτυακό μάθημα σε κάποια νέα δεξιότητα που θα θέλατε να εξερευνήσετε και προγραμματίστε καφέ δικτύωσης με συναδέλφους που δεν γνωρίζετε ακόμα πολύ καλά. Κάνοντάς το αυτό μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση και να σας αναζωογονήσει.

Ανωνυμία

Είναι φυσικό να θέλουμε να αναμειγνύουμε μερικές φορές: να έχουμε χαμηλά τα κεφάλια μας, να αποφεύγουμε την οπτική επαφή και να ασχολούμαστε με τη δουλειά μας. Αλλά η επιδίωξη της ανωνυμίας δεν μας κάνει τη χάρη, λέει ο Τζον Χέλιγουελ, ένας από τους ιδρυτικούς συντάκτες της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας, μιας έκδοσης του Δικτύου Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ξεκίνησε τα Ηνωμένα Έθνη.

Αναφέρεται σε ένα πείραμα στο οποίο οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί αν έχαναν ένα πορτοφόλι με 200 $. Πόσο πιθανό νόμιζαν ότι ήταν να το επιστρέψει κάποιος αστυνομικός, γείτονας, τοπικός υπάλληλος ή άγνωστος; Οι άνθρωποι που πίστευαν ότι ζούσαν σε ένα περιβάλλον στο οποίο κάποιος θα επέστρεφε το πορτοφόλι τους ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν πίστευαν ότι θα το έπαιρναν πίσω. «Διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι ζουν σε μια κοινωνία όπου οι άλλοι άνθρωποι νοιάζονται για αυτούς», λέει ο Helliwell. «Αν πιστεύετε ότι άλλοι άνθρωποι θα επιστρέψουν το πορτοφόλι σας, είναι πιο πιθανό να επιστρέψετε δικα τους πορτοφόλια—και είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι επειδή αυτοί είναι οι άνθρωποι που προσέχουν τα παιδιά σας όταν πηγαίνουν στο σχολείο, που σας λένε να «προσέχετε» εάν πρόκειται να συναντήσετε ένα κράσπεδο».


Για να ενισχύσει αυτή την αίσθηση του ανήκειν στην κοινότητα, ο Helliwell θέτει μερικές προκλήσεις. Την επόμενη φορά που θα περπατήσετε στο δρόμο, σκεφτείτε τον εαυτό σας: «Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι που θα επέστρεφαν το πορτοφόλι μου αν το άφηνα κάτω», και προσφέρετέ τους ένα χαμόγελο αντί να κοιτάξετε γρήγορα μακριά. Ή ξεκινήστε μια συζήτηση. «Μετατρέψτε την επόμενη βόλτα σας με το ασανσέρ από ένα μέρος για να διαβάσετε την αλληλογραφία σας ή να δείτε το πιστοποιητικό επιθεώρησης του ανελκυστήρα, σε μια ευκαιρία να πείτε ένα γεια σε κάποιον», λέει. «Επειδή αυτή η σύνδεση είναι που θα σας κάνει και τους δύο ευτυχισμένους».

Αγοράζοντας φανταχτερά πράγματα

Τα χρήματα και η ευτυχία έχουν μια περίπλοκη σχέση. Το να κερδίζετε έναν αξιοπρεπή μισθό βελτιώνει το πόσο ευτυχισμένοι είστε — αλλά μόνο σε ένα ορισμένο σημείο. Η έρευνα δείχνει ότι οι Αμερικανοί τείνουν να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με το χρηματικό ποσό που βγάζουν έως και 75.000 $ ετησίως ανά άτομο (και 105.000 $ ετησίως σε πιο ακριβές περιοχές της Βόρειας Αμερικής). Μετά από αυτό, η συναισθηματική ευημερία μειώνεται.

Αλλά το πώς ακριβώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευτυχία, λέει ο Michael Norton, καθηγητής στο Harvard Enterprise Faculty και συν-συγγραφέας του βιβλίου. Blissful Cash. Η έρευνα προτείνει ότι η αγορά υλικό—ντιζάιν ρούχα, λαμπερά νέα αυτοκίνητα, τα πιο πρόσφατα devices—δεν μας κάνουν χαρούμενους. Μάλλον, καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο υλιστές, η ευημερία τους πέφτει κατακόρυφα.

Οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα σε εμπειρίες αντί για υλικά πράγματα, ωστόσο, τείνουν να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευτυχία. Αυτό είναι πιθανό επειδή οι διασκεδαστικές δραστηριότητες διευκολύνουν την κοινωνική σύνδεση και μπορούν να εκτιμηθούν γι’ αυτό που είναι, όχι σε σύγκριση με τις εμπειρίες κάποιου άλλου (κάτι που δεν συμβαίνει με τα καταναλωτικά αγαθά). Οι εμπειρίες δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες διακοπές, ούτε: «Το να βγεις για φαγητό με έναν φίλο αντί να αγοράσεις στον εαυτό σου [trivial] Το πράγμα» μετράει επίσης, λέει ο Norton.

Το να ξοδεύετε χρήματα σε άλλους και όχι στον εαυτό σας μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευτυχία, δείχνει η έρευνα του Norton. «Το να δίνεις πραγματικά αποδίδει περισσότερα από το να ξοδεύεις για τον εαυτό σου», λέει. «Και δεν είναι ότι πρέπει να κάνετε ένα ίδρυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων». Έχετε μόνο 5 $ να δώσετε; «Αυτή η μέρα θα είναι μια πιο χαρούμενη μέρα».

Περισσότερα που πρέπει να διαβάσετε από το TIME


Επικοινωνήστε μαζί μας στο letters@time.com.

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *