Από την ευημερία στην καλή απόδοση: παράγοντας ευτυχίας στο προσκήνιο

Από την ευημερία στην καλή απόδοση: παράγοντας ευτυχίας στο προσκήνιο

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γίνονται πιο παραγωγικοί. Αυτό έχει επανειλημμένα ενισχυθεί από έρευνες. Μια πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη στην οποία συμμετείχαν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι ανέδειξε την ίδια πραγματικότητα. Δίνουμε επαρκή προσοχή στην ικανοποίηση των εργαζομένων; Πώς σχετίζεται με τον χώρο εργασίας μετά τον Covid; Η σημερινή στήλη θα ρίξει φως σε αυτόν τον παράγοντα ευτυχίας, στο πλαίσιο των οργανώσεων της Σρι Λάνκα.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη από τους Paul B. Lester, Ed Diener και Martin Seligman, στην οποία συμμετείχαν ένα εκατομμύριο στρατιωτικό προσωπικό στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η ευημερία προβλέπει εξαιρετική απόδοση στην εργασία. Υποστηρίζουν ότι εάν οι ηγέτες θέλουν να βελτιώσουν την ευτυχία των εργαζομένων, πρέπει να μοντελοποιήσουν αυτό που διδάσκεται έτσι ώστε να γίνει αναπόσπαστο στο λεξικό και την κουλτούρα του οργανισμού. Μαθαίνουμε καλύτερα παρακολουθώντας τους άλλους, οπότε αφήστε τους υπαλλήλους σας να μάθουν να είναι χαρούμενοι βλέποντάς σας.

Όπως παρατηρούν περαιτέρω, από την εμφάνιση της θετικής ψυχολογίας το 2000, έχει γίνει τεράστιος όγκος έρευνας στο πεδίο, με την ευημερία να αναφέρεται σε περισσότερα από 170.000 ακαδημαϊκά άρθρα με ευρήματα για την ευτυχία που οδηγούν σε υψηλότερη εργασιακή απόδοση.

Μου θυμίζει επίσης ένα σύντομο βίντεο κλιπ στο YouTube που παρουσιάζει τη Sugathapala ως το πιο ευτυχισμένο άτομο στον κόσμο Όλοι κυνηγούν την ευτυχία, χωρίς να παρατηρούν ότι η ευτυχία είναι ακριβώς στα τακούνια τους, είπε ο Bertolt Brecht.

Έχουμε ένα σταθερό παράδειγμα της Σρι Λάνκα από αυτή την άποψη. Είναι ο WV Sugathapala από την Damameellawatta, ο οποίος είναι φύλακας ενός δημοφιλούς ζαχαροπλαστείου στην Payagala. Ενώ παλεύει να επιβιώσει με μια πενταμελή οικογένεια, απολαμβάνει κάθε κομμάτι της δουλειάς του. Σε ηλικία εξήντα ετών, αν αμφιβάλλετε για εμένα, συνδεθείτε στο YouTube και θα σας δείξει πώς και γιατί.

Μου αρέσει πάντα να χαμογελάω. Θέλω να κάνω τους πελάτες μου χαρούμενους. Τότε είμαι κι εγώ χαρούμενος. Το σώμα μου γίνεται πιο υγιές. Αυτές είναι οι δηλώσεις του Sugathapala, ο οποίος είχε περάσει από μια μετάβαση από ένα απελπισμένο άτομο που αναζητούσε εργασία, έχοντας απολύσει από μια καθιερωμένη εταιρεία χωρίς βάσιμο λόγο σε έναν ανταγωνιστικό, αφοσιωμένο και φροντισμένο υπάλληλο.

Ευτυχία στο πλαίσιο διαχείρισης

Ευτυχία είναι όταν αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που λες και αυτό που κάνεις είναι σε αρμονία, είπε ο Μαχάτμα Γκάντι. Είναι μια κατάσταση ευεξίας και ικανοποίησης. Η λέξη κλειδί που συνδέει την ευτυχία στο χώρο εργασίας είναι η ικανοποίηση των εργαζομένων.

Η ικανοποίηση των εργαζομένων είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει εάν οι εργαζόμενοι είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι και εκπληρώνουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους στην εργασία. Πολλά μέτρα υποστηρίζουν ότι η ικανοποίηση των εργαζομένων είναι ένας παράγοντας για τα κίνητρα των εργαζομένων, την επίτευξη των στόχων των εργαζομένων και το θετικό ηθικό των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 μια σειρά από μελέτες διαχείρισης διεξήχθησαν στο Hawthorne Works της Western Electrical Firm στο Cicero του Ιλινόις. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν την επίδραση των συνθηκών εργασίας στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και τα στελέχη της εταιρείας είδαν την ευκαιρία να ενισχύσουν την παραγωγικότητα χωρίς αύξηση του κόστους. Αυτό που πραγματικά βρήκαν ήταν η αύξηση της προσοχής και της φροντίδας που οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Η ευτυχία των εργαζομένων πάντα μετρούνταν ως ικανοποίηση από την εργασία. Αν είσαι ευτυχισμένος, θα σου αρέσει η δουλειά σου. Ο Ράιτ επεσήμανε ότι η εργασιακή ικανοποίηση επιτυγχάνεται μετά από αξιολόγηση των εργασιακών δραστηριοτήτων. Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος θα μπορούσε να αξιολογήσει άσχημα μια δουλειά με δύσκολες συνθήκες εργασίας και ωστόσο να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Ένα δυστυχισμένο άτομο θα μπορούσε να αξιολογήσει ευνοϊκά μια δουλειά με καλές συνθήκες εργασίας, αλλά να εξακολουθεί να είναι ένα δυστυχισμένο άτομο. Η σύνδεση με την παραγωγικότητα είχε χαθεί. Ο Ράιτ υποψιάστηκε ότι αυτό το απλό λάθος είχε μπερδέψει όλες αυτές τις προηγούμενες μελέτες, γι’ αυτό αποφάσισε να το ανακαλύψει.

Για δεκαετίες οι οργανωτικοί ψυχολόγοι αναζητούσαν τι ακριβώς κάνει την εργασία πιο ευχάριστη. Δεν υπάρχει ακόμα μαγική φόρμουλα για την ικανοποίηση από την εργασία, καθώς οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους προτιμήσεις για αυτό που χρειάζονται και θέλουν από ένα εργασιακό περιβάλλον. Κάποιοι προτιμούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και να φύγουν, ενώ άλλοι αναζητούν μεγαλύτερη αίσθηση κοινότητας.

Μελέτες ευτυχίας

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2021 σημείωσε ότι η ευτυχία στον εργασιακό χώρο πριν από την πανδημία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αίσθηση του ανήκειν στους εργαζόμενους σε έναν οργανισμό και μεταξύ των συναδέλφων, στην ευελιξία που παρέχεται στους εργαζόμενους, τη συμπερίληψη και την αίσθηση του σκοπού στην εργασία τους (με φθίνουσα σειρά σημασια).

Όπως σημειώθηκε από τον Paul Ed και τον Martin, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού διευθυντή έγινε ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας ευτυχίας σχεδόν δύο φορές πιο σημαντικός από τον επόμενο παράγοντα ευτυχίας στο χώρο εργασίας, τον σκοπό.

Η αισιοδοξία αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή και δημιουργεί θετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα. Οι ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής και η ανάπτυξη δυνατών σημείων είναι πιο ισχυρή από την προσπάθεια να διορθωθούν οι αδυναμίες. Αυτά εφαρμόζονται στον στρατό, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τα υψηλότερα επίπεδα πολλών κυβερνήσεων. Οι μελέτες για την ευτυχία, που ορίζονται ευρέως, κέρδισαν ακόμη και στον ψυχολόγο Daniel Kahneman το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά.

Στις επιχειρήσεις, ενώ κανείς δεν έχει δείξει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ευτυχίας και της τιμής της μετοχής, υπάρχουν πολλά πειστικά στοιχεία σε βιομηχανίες, ηπείρους, τομείς, ότι οι θετικές πρακτικές αποδίδουν, δήλωσε ο Κιμ Κάμερον, θετικός οργανωτικός μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκανς. Ross College of Enterprise. Οι εταιρείες βγάζουν περισσότερα χρήματα, είναι πιο παραγωγικές, παράγουν υψηλότερη ποιότητα, υψηλότερη ικανοποίηση πελατών και υψηλότερη αφοσίωση των εργαζομένων όταν εστιάζουν σε θετικές πρακτικές.

Ευτυχία πώς;

Πώς μπορεί ένας οργανισμός να κάνει τους εργαζόμενους ευτυχισμένους; Αυτό μπορεί να είναι το κρίσιμο ερώτημα για όλους τους ενδιαφερόμενους διευθυντές. Ο Udai Pareek κατέληξε σε μια ενδιαφέρουσα και διορατική προσέγγιση σχετικά με αυτό. Το ονόμασε OCTAPACE, το οποίο είναι ένα αρκτικόλεξο για το άνοιγμα, τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την αυθεντικότητα, τη δράση, την αυτονομία, την αντιπαράθεση και τον πειραματισμό. Ας τα εξετάσουμε λεπτομερώς, στο πλαίσιο της Σρι Λάνκα.

Ειλικρίνεια

Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράσουν τις ιδέες τους όταν το κλίμα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το άνοιγμα. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κίνδυνος να τιμωρηθούν οι εργαζόμενοι επειδή λένε την αλήθεια ή επειδή είναι εποικοδομητικά επικριτικοί. Είναι στην πραγματικότητα μια ώριμη κατάσταση πραγμάτων με υγιείς πρακτικές επικοινωνίας σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Οι οργανώσεις της Σρι Λάνκα γενικά έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν με αυτόν τον σεβασμό. Αυτό που έχουμε ως επί το πλείστον μοιάζει με ένα κομμάτι παιδικής ρίμας, Ναι κύριε, ναι κύριε, τρεις σακούλες γεμάτες. Η ικανότητα να λέμε όχι στους ηλικιωμένους, ακόμη και όταν είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς λείπει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αντιμετώπιση

Το θέμα εδώ είναι να αντιμετωπίσεις τα θέματα χωρίς να τα κρύψεις κάτω από το χαλί. Είναι μια περίπτωση αντιμετώπισης ενός ταύρου από το κέρατο. Η ανάδειξη των θεμάτων θα ανοίξει τον δρόμο για λύσεις χωρίς στασιμότητα.

Εδώ έχουμε ένα πολιτισμικό μειονέκτημα. Η αντιμετώπιση προβλημάτων μπορεί να εκληφθεί ως ζητούμενο για προβλήματα. Η καθυστέρηση και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση έχει γίνει πρακτική στην επίλυση προβλημάτων. Αυτή η οδός διαφυγής δεν είναι υγιής για καμία προοδευτική οργάνωση. Ίσως, γιατί οι άνθρωποι δεν το κάνουν αρκετά θα μπορούσε να είναι ελλείμματα στην επικοινωνία, την εκπαίδευση και τη διαχείριση της απόδοσης.

Εμπιστοσύνη

Το πόσο εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον οι εργαζόμενοι είναι το επίκεντρο εδώ, με συγκεκριμένη αναφορά στη συμπεριφορά του ηγέτη. Μερικοί ηλικιωμένοι γίνονται μικροδιευθυντές στον έλεγχο κάθε βήμα των υφισταμένων τους κινήσεων. Δείχνει χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης. Αντίθετα, μπορεί να υπάρξει ένα κλίμα όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για την επίτευξη συμφωνημένων στόχων.

Βλέπουμε και τα δύο παραπάνω σενάρια σε οργανισμούς της Σρι Λάνκα. Αντανακλά και πάλι τη σχέση μεταξύ των βαθιών θεμελίων του πολιτισμού και αυτού που μπορεί να δει κανείς. Το κλίμα εμπιστοσύνης ήταν ο αποδεδειγμένος δρόμος προς τα εμπρός.

Αυθεντικότητα

Είναι η αξία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Είναι η προθυμία ενός ατόμου να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που έχει και να αποδεχτεί τον εαυτό του και τον εαυτό της καθώς και άλλους που σχετίζονται με αυτόν και αυτήν ως πρόσωπα. Το κάλεσμα είναι να είσαι γνήσιος, χωρίς να υποδύεσαι αυτό που δεν είναι. Όταν οι εργαζόμενοι επιδεικνύουν αυθεντικότητα, η οικοδόμηση σχέσεων γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Το σενάριο της Σρι Λάνκα είναι συχνά μικτό από αυτή την άποψη. Πολλά εξαρτώνται από το στυλ ηγεσίας. Υπάρχουν οργανισμοί πρότυπο όπου ενισχύεται η αυθεντικότητα, με την πλήρη υποστήριξη από την κορυφή.

Προδραστικότητα

Αυτή είναι η έκκληση να είμαστε προνοητικοί παρά αντιδραστικοί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι προσανατολισμένοι στη δράση, στο να πραγματοποιούν τα πράγματα. Είναι μια περίπτωση πρόβλεψης προβλημάτων και κατάλληλης εκμετάλλευσης ευκαιριών.

Οι οργανισμοί της Σρι Λάνκα μπορούν να βελτιωθούν πολύ από αυτή την άποψη. Είμαστε περισσότερο αντιδραστικοί παρά προνοητικοί. Η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για τη λήψη βασικών αποφάσεων έχει γίνει εθνική συνήθεια. Παρατεταμένα συνδικαλιστικά ζητήματα παρατηρήθηκαν στο παρελθόν όταν δεν έγιναν προληπτικά μέτρα από τους αντίστοιχους διευθυντές.

Αυτονομία

Είναι η προθυμία να χρησιμοποιήσεις δύναμη χωρίς φόβο και να βοηθήσεις τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν κάποια ελευθερία να ενεργούν ανεξάρτητα εντός των ορίων που επιβάλλει ο ρόλος τους. Η ουσία είναι η ενδυνάμωση των εργαζομένων.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στο τοπικό πλαίσιο. Το παρηγορητικό είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό λαμβάνεται όλο και πιο σοβαρά από τους εταιρικούς ηγέτες και ο βαθμός ενδυνάμωσης είναι επίσης σε άνοδο.

Συνεργασία

Η συνεργασία περιλαμβάνει τη συνεργασία και τη χρήση της δύναμης του άλλου για έναν κοινό σκοπό. Τα άτομα, αντί να λύνουν τα προβλήματά τους μόνα τους, θα πρέπει να μοιράζονται τις ανησυχίες τους μεταξύ τους και να προετοιμάζουν στρατηγικές, να εκπονούν σχέδια δράσης και να τα εφαρμόζουν από κοινού. Ουσιαστικά αναφέρεται στην ομαδοποίηση.

Βλέπουμε μια αυξανόμενη έμφαση στην ομαδική εργασία και τη συνεργασία σε οργανισμούς της Σρι Λάνκα. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, η ιδέα της ομάδας τονίζεται ιδιαίτερα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ομαδική εργασία περιορίζεται μόνο στο να φοράτε ένα μπλουζάκι με λεπτομέρειες της ομάδας (Ομάδα Χ, Ομάδα Υ), κάτι που προφανώς περιορίζει τη συνεργασία.

Πειραματισμός

Ο πειραματισμός ως αξία υπογραμμίζει τη σημασία που δίνεται στην καινοτομία. Περιλαμβάνει ανάληψη κινδύνου και δοκιμή νέων τρόπων αντιμετώπισης προβλημάτων στον οργανισμό. Αν δεν υπάρχει ανοχή στις αποτυχίες, ο πειραματισμός δεν θα τονώσει. Η ενθάρρυνση θα πρέπει να προέρχεται από τον οργανισμό για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πειραματιστούν μέσα σε ένα εύλογα αποδεκτό επίπεδο κινδύνου.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από αυτή την άποψη στους οργανισμούς της Σρι Λάνκα. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν είμαστε περισσότερο προσανατολισμένοι στη δημιουργικότητα ή στη συμμόρφωση. Η πρόκληση είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ του πειραματισμού και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Πολύ μπροστά

Η ευτυχία είναι κάτι που οι ηγέτες και οι διευθυντές δεν μπορούν απλά να αγνοήσουν. Οι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι παράγουν υψηλότερα αποτελέσματα, σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αυτό που απαιτείται είναι ο εξορθολογισμός του για να γίνει τρόπος ζωής.

Όπως είπε ο Richard Branson της Virgin Group, οι υπάλληλοί μου πρέπει να διασκεδάζουν και να διασκεδάζουν, σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος όπου οι αντιμαχόμενες κοινότητες δεσμεύονται για συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι η ανάγκη της ώρας. Τουλάχιστον μπορούμε να ανάψουμε ένα κερί χωρίς να βρίζουμε το σκοτάδι.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *